angelova angelova Потребител

Справки за извънреден трудЗдравейте!

При ежемесечните справки за извънреден труд и тези за разположение, въз основа на които се извеждат ведомости за заплащане, въвеждат ли се лицата, които са на граждански договор, или при тях е достатъчно изготвянето на констативен протокол?

Много ще се радвам на точен отговор и предварително благодаря!Отговори

 • Здравейте.
  Понятието "извънреден труд" съществува само в трудовото законодателство - Кодекса на труда. Правова основа за сключването на т.н. граждански договори е Законът за задълженията и договорите/ЗЗД/.
  Само наличието на трудов договор и изпълнението му могат да предполагат наличие на извънреден труд.

  kazimirc4
  • 01 Jun 2017 21:59
  • angelova (Потребител)
  • 0
  Благодаря!
  Тъй като и времето на разположение по трудов договор е уредено в трудовото законодателство, не е уместно в тези справки да бъдат въвеждани лицата на граждански договор, нали?
 • Здравейте,

  Извънреден е трудът, който се полага извън нормалната продължителност на работното време по трудов договор. Тъй като, така наречените "граждански договори", не се сключват на основание Кодекс на труда, то при тях не може да се говори за извънреден труд. Въобще, при гражданските договори не може да се говори за работно време, работно място или други условия на труд, които са привични за трудовите договори.
  В тази връзка, в справките, с които отчитате отработеното време по трудови правоотношения, не е редно да присъстват лица, които извършват някакви трудови дейност по извънтрудови правоотношения (Граждански договори). В противен случай тези граждански договори могат да бъдат счетени за прикрити трудови договори, което би могло да доведе до големи неприятности за компанията.

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->