Потребител

Уволнение след възстановяване от съдаЗдравейте!

След обжалване на заповед за прекратяване на трудово правоотношение на основание чл.325, ал.1, т.12 от КТ, бях възстановена по силата на решение. Върнах се на работа на 22.06.2017 г., като срока за възстановяването беше спазен от моя страна. Издадена ми беше заповед за възстановяване, но на 23.06.2017 г. отново бях уволнена на същото основание. Повторното ми уволнение беше направено преди да изтече 14-дневния срок от получаване на съобщението за възстановяване на робота.

Правилно ли е повторното ми уволнение, което е на същото основание, както и първото, след като съдът вече се е произнесъл и на 3-те инстанции, че е незаконосъобразно? Какви са шансовете ми, ако отново обжалвам?

Благодаря Ви предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Решението на съда за възстановяване на лицето на заеманата преди уволнението работа или длъжност има задължителен характер за работодателя. Възстановеното лице има право, ако желае, да се яви в предприятието в двуседмичен период и да започне фактически да изпълнява задълженията си по възстановения договор.
  Работодател, който не се съобрази с решението на съда ще допусне нарушение на законодателството и затова може да му бъде потърсена административнонаказателна отговорност.

  За справка: чл. 345 ал.1 и чл. 414 от Кодекса на труда
  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Кристина
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->