Потребител

болничен / отпуска в срока на изпитване, чл. 328 по КТЗдравейте,Работодателят инициира съкращаване на щата по чл. 328 от КТ. Въпросът ми е, ако служителят използва платен годичен отпуск в срока на предизвестието, което е подал работодателя или болничен, удължава ли се с това срокът на предизвестие?

пример: предизвестието е подадено на 1ви, което означава че ако месеца има 31 дни, но 31ви трябва да е последния работен ден на служителя. Обаче той излиза в отпуска от 29ти до 5ти на следващия месец, което означава, че на 31ви няма да е на работа, за да преустанови отношенията си с работодателя.Как се процедира в такъв случай?Как се процедира и ако 30ия ден на предизвестието, подадено от работотдателя, се окаже събота / неделя.

Заповедта се издава в петък и се вписва конкретния последен ден / съботас или неделя/ като ден, от който взаимоотношенията са преустановени или?Отговори

  • Здравейте,
    Ползване на отпуск поради временна неработоспособност или ползване на платен годишен отпуск, не прекъсва срока на вече подадено/връчено предизвестие, както и не удължава неговият срок. В чл. 335, ал. 2, т 1 от КТ е предвидено, че при прекратяване с предизвестие трудовият договор се прекратява с изтичане на срока на предизвестието.

    Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

    Поздрави,
    Соня Чобанова
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->