Задай въпрос тук
Тинка Костова Тинка Костова безработна

Изплащане на обезщетение при прекратяване на договорЗдравейте!
Работещ инвалид съм с 50% инвалидност с право на работа и бях трудоустроена във фирмата в която работех! Бях освободена при постоянен трудов договор по чл.331, ал.1 от КТ с мое писменно съгласие с уговорка и писменно съгласие от работодателя да ми бъдат изплатени пет брутни заплати по чл.331, ал.2 обезщетение. Бяха ми изплатени според уговореното към заплатата ми и ми беше наложен ДОД! Брутната ми заплата е 470 лв. Трябва ли да ми налагат ДОД след като съм с 50% инвалидност и до сега не ми e одържан ДОД? Имам ли право да си потърся удържаната сума и към коgo трябва да се обърна?Отговори

 • Здравейте,

  облагаемият доход от трудови правоотношения е трудовото възнаграждение и всички други плащания в пари и/или в натура от работодателя или за сметка на работодателя, с изключение на доходите, определени като необлагаеми такива (чл.24, ал.2 от ЗДДФЛ). Обезщетенията, получени по реда на чл.331 от КТ не влизат в обхвата на необлагаемите с данък доходи.

  Като лице с намалена работоспособност вие имате право на данъчно облекчение – да намалите месечната си данъчна основа с 660 лв. Изплатеното обезщетение ще увеличи месечната ви данъчна основа и въпреки ползваното данъчното облекчение, ще остане доход, който да се обложи с данъка.

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Петкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->