Аки Цингарев Аки Цингарев Потребител

отказ от заплащане на трудово възнаграждение при прекратяване на трудов договорЗдравейте,Имам нужда от вашата помощ със следния случай:

Сестра ми работи във фирма, която през 2014 г я назначава по чл. 70 ал 1 от КТ за 6 месеца изпитателен срок, който след изтичането му се превръща в договор по чл. 68, ал 1, т. 2 до завършване на определена работа. Миналата седмица и предложиха работа на друго място от където искат да започне работа след 1 седмица. Притисната от обстоятелствата, тя отива да говори със сегашния си работодател и го моли да я освободи по взаимно съгласие. Работодателя първоначално отказва да я освободи, с предтекст че нямал достатъчно работна ръка и не можел да я освободи. След дълго молене той се съгласил да я освободи, но и заявил че ако я освободи без предизвестие, тя няма право на последното трудово възнаграждение, след което я накарал да подпише декларажия че напуска по взаимно съгласие и че се отказва от трудовото си задължение!

Въпросът ми е, има ли право работодателя да изисква такава декларация в която тя се отказва от последната си заплата и може ли при тези обстоятелства да си търси правата по някъв начин?П.С.По нейните думи това е било практика в тази фирма и всеки който напускал е бил принуден да подпише такава декларация и съответно не си получавали последната заплата.Благодаря предварително!


Отговори

 • Здравейте,

  отговорът ми на този въпрос е категоричен,
  работодателят няма право да изисква такава декларация и дори сестра Ви да е разписала, това не поражда правни последици. Съгласно чл. 8, ал. 4 от Кодекса на труда, отказът от трудови права е недействителен.

  Много е важно, дали трудовият договор е прекратен по взаимно съгласие, ако е така, работодателят й дължи трудовото възнаграждение.

  Поздрави,
  Цветан Терзийски
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->