Десислава Петрова Десислава Петрова картооформител

Съкращение след майчинствоЗдравейте,

В момента съм втора година отпуск по майчинство, който изтича на 26.08.2017 г. Тъй като обемът на работата във фирмата, в която работя е намалял, работодателят ми иска да прекратим трудово-правните си взаимоотношения. Аз не съм съгласна да прекратим трудовия ми договор по взаимно съгласие. Знам, че имам право на неплатен отпуск за отглеждане на дете. Въпросът ми е: Ако си пусна въпросния неплатен отпуск и след изтичането му работодателят ми ме съкрати, обезщетението от бюрото по труда ще бъде ли по-ниско от това, което бих получавала, ако ме съкратят веднага след изтичането на втората година по майчинство?


Отговори

 • Здравейте, г-жо Петрова,

  Майките на деца до 3-годишна възраст се ползват със закрила от уволнение. Което означава, че ако работодателят има желание за прекратяване на трудовия договор (съкращаване) е необходимо да поиска предварително разрешение от Инспекция по труда.
  За да получавате максимално дълго обезщетение за безработица, прекратяването на трудовия договор е нужно да е срещу уговорено обезщетение като минималният му размер е 4 брутни трудови възнаграждения.

  За справка: чл. 331, ал.1 КТ
  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Кристина
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->