Мария Терзийска Мария Терзийска Потребител

Обезщетение за смъртЗдравейте,
баща ми почина на 04.07.2017 г. По това време той беше пенсионер и работеше на трудов договор към горско и държавно лесничейство. Почина на работното място (в гората, по време на работа). Полага ли се обезщетение за смърт, като е пенсионер?Отговори

 • Здравейте,
  В този случай,работодателят е длъжен да изплати на наследниците обезщетение за неизползвания платен годишен отпуск за текущата календарна година пропорционално на времето,което се признава за трудов стаж,и за неизползвания платен годишен отпуск,от предходната година,който не е погасен по давност.Срокът за изплащане на обезщетението е срокът на работната заплата,предвиден в трудовия договор.

  Съгласно Кодекса за социално осигуряване,и по точно чл.11 ал.2,при смърт на осигурено лице наследниците имат право на еднократна помощ и на наследствена пенсия,която се изплаща от НОИ,а не от работодателя.Размерът на еднократната помощ се определя ежегодно със Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване.Съгласно чл.13 от горепосоченият закон,еднократната помощ при смърт на осигурено лице за 2017г. е 540лв.Помощта се разделя поравно между наследниците.

  По отношение на еднократната помощ и наследствената пенсия се обърнете към НОИ за повече информация относно необходимите документи,които трябва да предоставите.

  За справка:
  чл.11 ал.2 от Кодекса за социално осигуряване
  чл.13 от Закона за бюджета на държавното обществено осигуряване
  чл.222 от Кодекса на труда

  Моля имайте предвид, че становището е лично мнение на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,

  Деница Иванова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->