Ели Иванова Ели Иванова Потребител

Предизвестие за прекратяване след изтичане на изпитателен срокЗдравейте,

От 22-ри февруари съм на работа с изпитателен срок от 6 месеца в полза на двете страни. Договорът изтича следващата седмица, но тъй като не достигнахме до консенсус относно продължаването му (работодателят иска да подпиша нов договор с изпитателен срок на друга позиция), бих искала да напусна. Имам уговорено предизвестие от 2 месеца в полза на двете страни. След като договорът изтича, трябва ли да стоя още 2 месеца предизвестие и на каква база/трудово отношение ще бъде това?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте, г-жа Иванова,
  Договор със срок за изпитване може да се прекрати на основание на чл. 71, ал. 1 от КТ по всяко време до изтичане на изпитателния срок. Основанието за прекратяване по чл. 71, ал. 1 от КТ е специално основание, предвидено от законодателя с оглед характера на този вид трудов договор, чието предназначение е да се провери годността на работника или служителя, когато работата му изисква това. До изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие.
  Конкретно във Вашия случай, щом прекратяването на договора по време на срока на изпитване е в полза на двете страни, до края на срока на изпитване, можете да инициирате прекратяване на трудовото правоотношение, без да имате задължение да отработвате предизвестие.
  При прекратяване на договора на основание чл.71 имате право на обезщетение за неизползван платен годишен отпуск, но не и обезщетение за оставане без работа.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Соня Чобанова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->