Смилена Владимирова Смилена Владимирова мениджър

Назначени лица на трудов договор под 18 годиниЗдравейте!

Как се тълкува изчисляването на работната седмица и почивните дни за назначените лица под 18 години? Интересува ме дали има в закона член или алинея, в която да се уточнява кои дни от седмицата трябва да бъдат почивни или могат да са произволни стига да е спазено правилото - максимум 35 работни часа в рамките на една седмица?

Например: Ако лицето е назначено в четвъртък, може ли да почива във вторник и сряда, и така да продължи до края на договора или трябва задължително да почива в събота и неделя?

Фирмата ни има дейности и през уикенда, така че имаме нужда от служители на работа и в събота, и в неделя.

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте г-жо Владимирова,

  Работното време се отчита от работодателя подневно или сумирано.
  Работното времена на служителите, ненавършили 18 години, е 35 часа седмично и 7 часа дневно при петдневна работна седмица. Ако работодателят е установил подневно отчитане на работното време при петдневна работна седмица работникът или служителят има право на седмична почивка в размер на два последователни дни, от които единият е по начало в неделя.
  Друг вариант е ако работодателят е установил сумирано изчисляване на работното време /като периода не може да е по-дълъг от 6 месеца/ .
  Тогава непрекъснатата седмична почивка е не по-малко от 36 часа, като може да се използва в дни различни от събота и неделя/, а максималната продължителност на работна смяна за работниците и служителите с намалено работно време /непълнолетните до 18 години/ - до 1 час над намаленото им работно време.

  Имайте предвид, че на лицата под 18 години е забранено полагането на нощен и извънреден труд. За лицата от 16 до 18 години е забранен трудът от 22.00 до 6.00, а на служителите под 16 години от 20.00 до 6.00.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер

  Поздрави
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->