Потребител

Молба за отпускЗдравейте,Във фирмата, в която работя, собственикът е германец и принципно се стреми да налага формите и порядките, които съществуват в дружеството му в Германия.Запитването ми е свързано със следното:Неправилно ли е, ако молбата ни за отпуска съдържа графи, в които се отразяват както дните ни от редовен годишен отпуск, така и дните, формирани от положен извънреден труд? Ясно е, че счетоводителят ще вземе под внимание в изчисленията си само дните от редовния отпуск, докато останалите дни са само с информативно-контролен характер за управителя, който разрешава ползването на дните, но въпреки това от счетоводството коментират решението за погрешно. Логиката на управителя се основава на принципите на работа в Германия, където работниците и служителите разполагат със "сметка-време", в която натрупаните извънредни часове могат по всяко време да се компенсират с почивни дни.Благодаря предварително за отговора!


Отговори

 • Здравейте,

  Имайте предвид, че за положен извънреден труд в двата дни от седмичната почивка при подневно изчисляване на работното време работникът или служителят има право освен на увеличено заплащане на този труд и на непрекъсната почивка през следващата работна седмица в размер не по-малък от 24 часа.
  Ако сте на подневно отчитане с ненормиран работен ден също и пологате извънреден труд и в двата дни от седмичната почивка, също имат право на почивката по чл. 153, ал. 4 КТ.

  За справка:чл. 153 ал.4 от Кодекса на труда.Рязаснение на МТСП от 28.09.2016.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Адриана Ноева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->