Silvia Encheva Silvia Encheva Потребител

Майчинство при срочен ТДЗдравейте, имам питане също свързано с майчинство. Назначена съм на ТД на основание чл. 67 ал. 1 т.1. във вр. с чл 70 с 6-месечен изпитателен срок в полза на работодателя. Договорът е сключен на 25.05.2017. Бременна съм и терминът ми е за 09.11. т.е. трябва да изляза в 45-дневен болничен преди раждане от 25 септември. Работодателят ми каза да се обадя и да кажа от коя дата да ми прекратят договора, тъй като ставаше въпрос за сезонна работа. Интересува ме ако ми прекратят правоотношението примерно от 26.09. ще мога ли да изляза в майчинство (имам предвид да получавам обезщетение за майчинство в пълния му размер, а не социално). И при положение че правоотношението е прекратено, какво се случва с болничния след раждане?

Съжалявам ако е имало подобно питане, но изчетох всичко, което намерих и не открих сходен случай, а служителките в НОИ ми казват единствено, че условието за получаване на майчинство е да имам сключен ТД към датата на излизане в 45-дневния болничен.

Благодаря предварително за отговора!


Отговори

 • Здравейте,

  За да имате право на обезщетение при бременност и раждане, освен 12 месеца, като осигурена за Общо заболяване и майчинство (ОЗМ), е необходимо да работите по трудово правоотношение (може и договор за управление и контрол), по което да сте осигурена за ОЗМ, към началото на първия болничен лист за 45 календарни дни преди раждането.
  Ако не отговаряте на това условие, то Вие няма да имате статут на осигурено лице по смисъла на КСО и съответно няма да имате право на обезщетение.

  Ако, обаче, прекратяването на осигуряването за общо заболяване и майчинство се случи по време на вече стартирало получаване на обезщетение за бременност и раждане, като е във Ващия случай (един ден след стартиране на 45-дневния болничен), то тогава паричното обезщетение ще продължи да се изплаща до изтичане на срока на обезщетението за бременност и раждане, т.е. до изтичане на 410 календарни дни.
  Последният Ви работодател ще има задължението да подава необходимите документи в НОИ, въпреки че договорът Ви с него ще е прекратен.

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->