Потребител

ДДС и услуги в ЕОЗдравейте, имам фирма, която извършва строително-монтажни дейности на обект в Белгия и в същото време ползвам услуги от ДЗЛ, нерегистрирани по ДДС (румънци).


Моля за вашия компетентен отговор на следните въпроси: 1. Дали за тях възниква задължение за регистрация по ДДС, аналогично на нашия чл.97 а,ал.2 от ЗДДС? Каква фактура трябва да ми издадат те (с ДДС или без ДДС)?

 2. Къде ще бъде "мястото на извършване на услугата" – в България или в Белгия?

 3. Трябва ли българската фирма да си самоначисли ДДС върху фактурите от румънските работници с протокол по чл. 117 от ЗДДС?
Отговори

 • Здравейте,

  Отговарям в разместен ред на въпросите:

  2. Мястото на изпълнение на услугата по извършване на строително-монтажни работи по принцип е там, където се намира съответният недвижим имот (строителният обект), в случая това е Белгия.

  1. За румънските ДЗЛ подизпълнители би могло да възникне задължение да се регистрират по ДДС както в Румъния (аналогично на нашия чл. 97а, ал. 2 от ЗДДС), така и в Белгия (аналогично на чл. 95, ал. 2 от ЗДДС). Ако румънските ДЗЛ не са регистрирани по ДДС никъде, те ще Ви издадат фактури без ДДС. Ако се регистрират по ДДС в Белгия, ще следва да Ви издават фактури с белгийско ДДС. Ако ли се регистрират по ДДС в Румъния, считам, че не трябва да Ви издават фактури с румънско ДДС.

  3. Считам, че не трябва да самоначислявате българско ДДС с протокол, тъй като мястото на изпълнение на доставката е извън България. Следва обаче да проверите Вашите задължения и по белгийското законодателство от гледна точка на изисквания за самоначисляване. При Ваше желание и при предоставяне на допълнителна информация, бихме могли да извършим анализ на ефектите, възникващи извън територията на България.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->