Татяна В Татяна В Счетоводител

Ставка при нощувки с краен потребител данъчно задължено по ЗДДС лицеЗдравейте,


Има ли право на избор получател на услугата "настаняване в хотел" когато е данъчно задължено лице по ЗДДС? Какво се случва при всяка от страните ако услугата е предоставена чрез посредник и какво когато е чрез туроператор? Ако хотела има правото да си издаде фактурата по реда на облагане с 9%, какво ще се получи при посредник при настаняването - с каква ставка следва да издаде фактура на крайния клиент (задължено по ЗДДС лице) и следва ли да ползва данъчен кредит за получената фактура от хотела с 9% ставка?


Благодаря!Отговори

 • Здравейте,

  По реда на зададените въпроси:

  1. Да има избор на какво? Ако имате предвид, възможно ли е да се ползват различни данъчни ставки съобразно статута на получателя на услугата, то отговорът е - не. Данъчната ставка при настаняване, предоставено от хотелиер, е 9% независимо дали лицето, на което се фактурира настаняването, е фирма, гражданин, туристически агент или туроператор.

  2. Специалният ред за документиране и облагане на туристически услуги, предоставени от турагенти и туроператори, се запазва в абсолютно същия си вид, какъвто беше и до момента, независимо от променената ставка за облагане на хотелското настаняване.

  3. При издаването на фактури към клиентите си турагентите и туроператорите не начисляват ДДС, независимо от това дали клиентът е регистрирано лице по ЗДДС или не. Прилага се специалният ред на облагане на маржа, а данъчната ставка за услугите на турагентите и туроператори продължава да бъде все така 20%.

  4. В условията на специален ред на облагане на маржа турагентите и туроператорите не ползват данъчен кредит. При изчисляването на маржа фактурата от хотела (било то със 7, 9 или 20% ДДС) се взима с брутната си стойност, вкл. ДДС.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • И само като допълнение към 4. - Ако услугата по настаняване се получава директно от данъчно задълженото лице (т.е. то е получател по хотелската фактура, а не турагент), то е налице правото на данъчен кредит, стига нощувката да е била свързана с командировка на служител на фирмата.
 • И още едно допълнение към т.3 - туроператорът може и да не приложи специалният ред на облагане на маржа (може би това сте имали предвид под избор, но този избор може да се упражни само от туроператора и неговия клиент, а не от хотелиера), ако услугата се оказва на данъчно задължено лице, което не действа в качеството на турист. В този случай туроператорът ще начисли 20% ДДС и ще има право на данъчен кредит за начислените от хотелиера 9% ДДС.
 • Да, благодаря Ви за допълнението! Знам, че от това как ще си зададем въпроса зависи и Вашия отговор, но тъй като се поставям в ролята и на туроператор в някои ситуации, а сме и хотелиери и затова ми беше трудно да го формулирам най-точно за да "видя" ситуацията при всяка страна.

  Благодаря!
  Ползотворна работа!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->