Задай въпрос тук
geri Atanasova geri Atanasova Потребител

осигуряванеЗдравейте,

искам да попитам д(за следното:

Управител по ДУК в който не е посочено възнаграждение и управителя не е собственик на ЕООД се осигурява като самоосигуряващо се лице в ООД в което е съдлужник. Как следва да се декларира започване на дейност на ЕООД и респективно осигуряването на управителя на ЕООД при започване на дейност.

От НАП ми казаха че дейноста на ЕООД в този случай се обявяв с дек, 1 на управителя при подаване на осигуровките за ЕООД ?

Предварително благодаря за отговора!Отговори

 • Здравейте,

  Задължение за осигуряване възниква, когато лицето започне да извършва дейност. Това се декларира с подаване на Декл. Обр. 1. Срокът за подаване на декларацията е до 25-то число на месеца, следващ месеца, за който се отнасят данните. В нея конкретно се посочва дата, от която основанието за осигуряване е възникнало и съответно броя на дните в осигуряване за съответния месеца /тъй като може да не е пълен месец/.
  В ЕООД-то лицето се осигурява на база сключен Договор за управление и контрол и следва да се съобразите с МОД /минималния осигурителен доход/ по код икономическа дейност на дружеството.

  Относно започване на дейността на дружеството – няма точно законово регламентиране, но се счита, че това е моментът, в който дружеството започва да генерира приходи и/или разходи.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Мануела Чонкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->