Евелина Любенова Евелина Любенова Потребител

Напускане от работа по чл.327 ал.1 т.2 от КТЗдравейте, тъй като не съм счетоводител и съм в безизходица бих искала да задам следния въпрос :

Имам отношения с некоректен работодател, който забавя системно месечното ми възнаграждение (от скоро разбирам че същото се отнася и за осигуровките ми). При така стеклите се обстоятелства разбирам, че мое право е да напусна работа без предизвестие по чл.327, ал.1, т.2 от КТ, до тук добре обаче какво се случва, ако се регистрирам на трудовата борса и подам заявление за обезщетение за безработица към НОИ ? По-точно въпросът ми е, на какво обезщетение за безработица имам право в този случай и с каква продължителност ще бъде то ? Кога мога да разчитам, че ще започне то, веднага след подаване на заявлението ми, или месец след това както е практиката при съкращение на работник ?Благодаря


Отговори

  • Съпругът ми работи в ТЕЦ Габрово от 3 години от 1 год има решение ТЕЛК 52%
    На постоянен трудов договор е и от 2 месеца не е получил никакво трудово възнаграждение. Ако напусне по чл. 327 полага ли му се трудова борса и в какъв размер приблизително. Основателна ли е според вас причината за напускане по този член и законосъобразно ли е ако си подаде декларация за напускане.
  • Паричното обезщетение за безработица се отпуска въз основа на заявление до териториалното поделение на Националния осигурителен институт се изплаща от датата на прекратяване на осигуряването.За ставката на обезщетенито за безработица и продължителността му ще ви бъде връчено разпореждане от НОИ.
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->