Иво Йонков Иво Йонков Потребител

Неактивен съдружник във фирма и обезщетение за безработицаЗдравейте. Имам следния въпрос, на който ще съм благодарен, ако може да отговорите.

Работя във фирма на трудов договор, но има вероятност до 1 месец да бъда съкратен.

В същото време, обаче, се водя съдружник в друга фирма, която упражнява дейност. Не заемам никаква длъжност в тази фирма, не съм осигурен там, не получавам и дивиденти от дейността и.

Въпросът ми е, с оглед на горните обстоятелства, това че съм съдружник във фирма явява ли се пречка пред кандидатстването ми за обезщетение за безработица?Ако трябва да доказвам, че не съм осигурен от фирмата, в която съм съдружник, както и, че не заемам длъжност и не получавам дивиденти - какво трябва да направя?Благодаря за отговора предварително.


Отговори

 • Здравейте, г-н Йонков,
  като страна по трудово правоотношение сте бил осигурен във фонд "Безработица" и имате право на парично обезщетение за безработица. Към правото да получавате обезщетение по чл. 54а от КСО за безработица няма отношение участието Ви в капитала на търговско дружество, щом не се самоосигурявате през него и не получавате никакво възнаграждение от там.
  При прекратяване на трудовият Ви договор и настъпване на основание за ползване на парично обезщетение за безработица не е необходимо да доказвате, че не се осигурявате от фирмата, в която сте съдружник.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с ДОПК

-->