Христина Данаилова Христина Данаилова IT

Регистрация ЕООД и трудов договорЗдравейте,Работя във фирма и ме осигуряват на 1000лв бруто.Искам да регистрирам ЕООД с цел онлайн тъговия.

Трябва ли да уведомявам работодателят за действията ми ?

Трябва ли да плащам други осигуровки, като управител на ЕООД ?

Мога ли да не се осигурявам в моята фирма, а да оставя само текущият ми работодател да ги плаща ?

Ако трябва да плащам осигуровки, каква е минималният осигурителен праг ?


Отговори

  • Здравейте !

    Ако в трудовия договор, който сте подписали има клауза, която ви задължава да уведомите работодателя за това, че започвате самостоятелна дейност, значи трябва да го направите, в противен случай нарушавате договора и работодателят може да търси отговорност от вас. Възможно е да имате забрана за такава дейност. Нужно е подробно да прочетете трудовия си договор.

    Това, че се осигурявате по трудов договор върху сумата от 1000 лв. не ви освобождава от осигуряване като управител на вашата фирма. В ЕООД вие може да се самоосигурявате върху минималния осигурителен доход за самоосигуряващо се лице, който за 2017 г. е 460 лв. или да изберете по-голям доход, върху който да се самоосигурявате, но не по-вече то максималния осигурителен доход от 2600 лв. общо за работата по трудов договор и самоосигуряване. Като Управител на ЕООД може да се осигурявате и по Договор за управление и контрол (ДУК) , като определите своя заплата, а минималния осигурителен доход е в зависимост от икономическата дейност, която вашата фирма ще извършва.

    Анелия Петрова

  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->