Биляна Антонова Биляна Антонова Потребител

Осигуряване на самоосигуряващо се лице, собственик на две дружестваФизическо лице е собственик и управител на две ЕООД. В първото ЕООД е регистриран като самоосигуряващо се лице за всички рискове. Кагото започне дейност и второто ЕООД, трябва ли лицето да подава декларация за регистрация на СОЛ? Как трябва да я попълни, за да покаже, че ще се осигурява през първото дружество? Трябва ли да се подава декларация обр. 1 и от двете дружества или само от първото? Ако се подава Декларация обр. 1 и от второто дружество, моля да ми дадете допълнителни указания


Отговори

 • Здравейте, г-жо Антонова,
  ако лицето и в двете дружества ще е управител, без да има уговорено възнаграждение за това, т.е. само ще управлява и ще полага личен труд, може да избере да се самоосигурява само през едното дружество. Ако обаче в едното дружество ще полага личен труд ( с или без възнаграждение), а в другото ще получава възнаграждение за управленската си дейност ( по ДУК), тогава за него ще възникнат две различни основания за осигуряване в двете дружества.
  Позовавам се на Разяснение на НАП ИЗХ. № 24-91 ОТ 21.03.2012 г. на НАП Относно: Осигурителни вноски на самоосигуряващо се лице.

  Поздрави,
  Доника Маринова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->