Задай въпрос тук
  Потребител

Износ към трета странаЗдравейте, искам да попитам следния казус Българска фирма продава стоки на фирма в Израел, стоката се доставя в страна членка на ЕС. Въпроса ми е по кой член от ЗДСС се третира продажбата и как се отразява в дневник продажби?


Отговори

 • Здравейте,

  От това, което описвате се разбира, че вашият клиент е фирма от Израел, но стоката пътува от България до страна членка на ЕС. Ако е така може да се разгледат две хипотези:
  1. Фирмата получател е регистрирана по ЗДДС в държавата членка на ЕС – в този случай за Вас е налице ВОД /вътреобщностна доставка на стоки/ и данъкът е изискуем от получателя на стоката, а Вие прилагате 0 % ставка;
  2. Фирмата получател не е регистрирана по ЗДДС в държавата членка на ЕС – в този случай не е налице вътреобщноста доставка и задължение за начисляване на данъка има доставчикът в държавата членка, от където са изпратени стоките – т.е. Вие следва да начислите ДДС.
  Обръщам внимание, че за фирмите получатели на вътреобщностни доставки има изисквания за регистрация при достигане на определен оборот. За справка може да погледнете чл. 99 от ЗДДС.
  От гореизложеното следва Вие да знаете дали фирмата получател е регистрирана по ЗДДС в държавата членка на ЕС, за да знаете как да третирате продажбата.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер.

  Поздрави,
  Мануела Чонкова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->