Задай въпрос тук
  Потребител

Вносител на данък по граждански договорЗдравейте,

Въпросът ми е свързан с данъка, който се удържа от възнаграждението на лице, извършило услуга по граждански договор. При положение че става въпрос за физическо лице, което не е самоосигуряващо се и не получава други доходи, не е ли задължение на възложителя да удържи и внесе данъка върху това възнаграждение? Счетоводителят на фирмата твърди, че лицето има право на избор в случая – дали да получи цялата сума и само да внесе данъка или това да извърши възложителят. Наетото по извънтрудови правоотношения лице претендира за цялата сума /намерението му да се самообложи е твърде съмнително и едва ли ще предприеме нещо в тази посока/, а на мене поне ми е известно, че само самоосигуряващите се лица внасят сами осигуровките и данъците си /освен ако законът не е претърпял промяна, за която не зная/.

Предварително благодаря за компетентния отговор!Отговори

 • Здравейте,

  за доходите, придобити по извънтрудови правоотношения, какъвто е и гражданският договор ЗДДФЛ не вменява задължение на работодателя за изравняване на данъка на база годишната данъчна основа. Такова задължение има само работодателят по основно трудово правоотношение на работника или служителя.

  За справка чл. 49 от ЗДДФЛ

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Кристина Кондратюк


  • 12 Dec 2017 22:55
  • (Потребител)
  • 0
  Благодаря Ви за отговора, но тук не става въпрос за трудови правоотношения. В случая е наето безработно физическо лице за извършване на определена услуга по извънтрудови правоотношения. Аз лично смятам, че фирмата възложител е длъжна да издаде Сметка за изплатени суми и да удържи и внесе следващите се осигуровки /ако сумата надвишава минимума по норматив/, както и дължимия данък. Или може би греша?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->