Hristina Markova Hristina Markova учител

тдЗдравейте, работя на срочен трудов договор от 15.09.2017 г. по чл.68 ал.1, т.1 от КТ във връзка с чл. 70 от КТ със срок на изпитване 6 месеца. На 8 декември подадох заявление за прекратяване по взаимно съгласие, а ако няма такова да се смята за предизвестие като смятах, че срока на предизвестието е 1 месец. Днес директора ми заяви, че предизвестието е 3 месеца. Въпроса ми е- като съм в изпитателен срок не е ли 1 месец срока на предизвестие?


Отговори

 • Здравейте !

  Това, че сте в изпитателен срок не означава, че при прекратяване по ваше желание на срочния ви трудов договор дължите 1 месец предизвестие. Съгласно чл.326, ал.2 от Кодекса на труда срокът на предизвестието при прекратяване на срочен трудов договор е 3 месеца, но не повече от остатъка от срока на договора. Клаузата по чл.70 от КТ за срокът на изпитване е допълнение. Основното е, че вие сте сключили срочен трудов договор и срокът на предизвестие при неговото прекратяване е 3 месеца.

  Анелия Петрова
 • Здравейте. Моля да отговорите-имате ли връчено копие от трудовия договор от работодателя?! Много е важно за Вас ? Също- подписвали сте копие от известието от НОИ ?

  kazimirc4
 • Здравейте. Ще продължа-защото в копието на трудовия Ви договор следва да бъде написана продължителността на предизвестието !

  kazimirc4
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->