Потребител

Тежко болен с фирма ЕТЗдравейте, имам такъв казус: съпругът ми е едноличен търговец от 25 г. Наскоро заболя тежко и в момента е в неадекватно състояние лежащо болен на памперс. Има издаден болничен лист първоначално 54 дни, с тенденция за продължаване. Т.е. няма да се подобри бързо и много. Като ЕТ той има банкова сметка, но тя е фирмена и независимо че е собственик на фирмата, вероятно няма да може да му се изплати болничния, защото няма собствена банкова сметка, освен фирмената.

Аз работя на друго място и не се водя по-никакъв начин към фирмата.

Въпросът ми е : Как се процедира в такъв случай? Как мога да взема парите от болничните, като всичко стана внезапно и аз нямам пълномощно , разбира се, от него? Не мога да му направя банкова сметка за получаване на обезщетение по болнични, не мога да ги взема, за да подпомогна неговото лечение.

В момента аз го издържам за всичко, а този човек е работил 30 г. и е плащал данъци .

Както вече споменах, той е тежко болен с психично разстройство и не може да движи неговите задължения, аз пък нямам права да го правя?!

Моля за съвет...


Отговори

 • Здравйте,
  законодателят е предвидил решение на Вашия проблем.
  Съпругът Ви трябва да бъде поставен под пълно запрещение, тъй като е неспособен сам да се грижи за себе си. В качеството си на негова съпруга, имате право да поискате от съда поставянето му под запрещение и да бъдете назначена за негов настойник.
  Считам, че ще Ви е необходимо съдействие на адвокат.

  Поздрави,
  Цветан Терзийски
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->