Ivan Mladenov Ivan Mladenov търговец

Съкращаване след смяна на позицияЗдравейте,

Работя в една компания от близо 2 години.

Миналата седмица ми смениха длъжността и преминах отново в изпитателен срок за 6 месеца.Видимо новата позиция не се получава и стигнахме до извод, че трябва да се разделим. Счетоводителката ни ми каза, че приключването на договора ще бъде по чл. 71.Въпросът ми е:

При приключване на отношенията ни по член 71 при настоящата ситуация мога ли да изляза на борсата и да получавам помощ за безработица, която не е в размер на минималната заплата, тъй като през целия ми трудов стаж съм осигуряван на реална заплата и искам да получавам съответните проценти за съответното време, а не минималната работна заплата?Благодаря много.

П.С.

Невероятен и много полезен сайт. Благодаря за редицата други отговори на въпроси.Иван


Отговори

 • Здравейте,

  За да не получите минималния размер на обезщетението за безработица е водещо обстоятелството за това, чия е била инициативата, поради която е прекратено трудовото правоотношение. В конкретния случай, срок за изпитване може да бъде договорен като допълнителна клауза към основанието за сключване на трудовия договор, в полза и на всяка една от страните по трудовото правоотношение, а когато това не е изрично споменато в договора се приема, че срока е уговорен в полза и на двете страни.

  И тъй като във вашето запитване не става ясно в чия полза е уговорен срока, нито пък чия е била инициативата за прекратяване на трудовото правоотношение, следва да имате предвид, че ще получите реалния размер на обезщетение за безработица, само ако правоотношението ви е прекратено по инициатива на работодателя ви. Тоест той се е възползвал от правото на чл.71 ал.1 КТ и е прекратил договора в рамките на срока за изпитване уговорен в негова полза (или в полза на двете страни), за което следва да издаде и заповед за прекратяване на правоотношението.

  Но ако инициативата тръгне от вас, по ваше желание, и вие подадете молба до работодателя си за прекратяване на същото основание чл.71 ал.1 КТ и желаете договора да се прекрати в рамките на срока за изпитване уговорен във ваша полза (или в полза на двете страни), то тогава работодателя ви ще издаде акт за прекратяване на правоотношението, с който само ще констатира нещо което вече е настъпило (не по негова инициатива). А вашето обезщетение ще е в минимален размер (9 лв. на ден) и в минимален срок (за 4 месеца).

  Хубаво е също така да знаете, че от 2018 г. със Закона за бюджета на ДОО за 2018 г. беше възсатонвен горния прог на обезщетението за безработица, който не може да надхвърля сумата от 74,29 лв. на ден!

  Поздрави,
  Николай Иванов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->