Таня Русева Таня Русева Потребител

Договор в изпитателен срокЗдравейте,Подписах допълнително споразумение за изменение на трудовото правоотношение по взаимно съгласие,чл.68,ал.1,т.3 от КТ - до завръщане на титуляра.

По надолу в договора само е упоменато ,че е със срок на изпитване 6 месеца без да се уточняват никакви допълнителни членове от КТ или в чия полза е.

Моля, кажете ми в такъв случай може ли да се прекрати този договор в рамките на посочения изпитателен срок от моя страна и ще имам ли право на обезщетение от трудова борса?

Благодаря предварително.


Отговори

 • Здравейте,

  В случай че в трудовия Ви договор не е упоменто в чия полза е срокът на изпитване, то тогава Кодексът на труда приема, че срокът за изпитване е уговорен в полза и на двете страни. (чл. 70, ал. 2 от КТ) и до изтичане на срока за изпитване страната, в чиято полза е уговорен, може да прекрати договора без предизвестие (чл. 71, ал. 1 от КТ).

  Безработните лица, чиито правоотношения са били прекратени по тяхно желание или с тяхно съгласие, получават минималния размер на паричното обезщетение за безработица за срок 4 месеца.
  Определеният, за 2018 г., минимален размер на дневното обезщетението за безработица е 9,00 лв.

  Имайте предвид, че за да получавате парично обезщетение за безработица има значение и натрупаният Ви осигурителен стаж до момента на прекратяване на трудовия Ви договор.

  Поздрави,
  Вера Русинова

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->