Веселин Христов Веселин Христов безработен

Декларация самооцигуряващПривет!Моля за компетентна информация....ЕТ се самоосигурява.Прави си ЕООД и иска да извършва изцяло дейността си през новооткритото еднолично дружество,без да закрива ЕТ-то .Трябва ли да се подава отново Декларация за самоосигуряващо се лице и ако трябва,какво е особеното в нея?Благодаря!


Отговори

 • Здравейте,

  Самоосигуряващи се лица по смисъла на Кодекса за социално осигуряване са: лицата, регистрирани като упражняващи свободни професии и/или занаятчийска дейност; лицата, упражняващи трудова дейност, като еднолични търговци, собственици или съдружници в търговски дружества и физическите лица - членове на неперсонифицирани дружества; и земеделските стопани и тютюнопроизводители, регистрирани по съответния ред.
  Самоосигуряващите се лица, които извършват дейности на различни основания, внасят авансовите си вноски за едно от основанията по избор на лицето. /НАРЕДБА ЗА ОБЩЕСТВЕНО ОСИГУРЯВАНЕ НА САМООСИГУРЯВАЩИТЕ СЕ ЛИЦА, БЪЛГАРСКИТЕ ГРАЖДАНИ НА РАБОТА В ЧУЖБИНА И МОРСКИТЕ ЛИЦА чл.2 ал.3/.
  Във вашия случай лицето решава като ЕТ или като управител на ЕООД да се осигурява.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Адриана Ноева

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->