Albena Danova Albena Danova Потребител

Прекратяване на трудов договор без предизвестиеЗдравейте,Предстои ми да прекратя трудовият си договор с настоящият ми работодател /който е безсрочен, не съм в изпитателен срокр но с предизвестие от три месеца/. Интересувам се имам ли възможност да го прекратя без предизвестие, тъй като по договор се водя на длъжността, която по принцип заемах, но реално от началото на годината ми смениха задълженията без да подписвам никаква длъжностна характеристика или анекс за промяната на тези задължения. Въпросът ми е в моят случай мога ли да се възползвам от чл. 327, ал. 3, тъй като имам промяна на характера на работата. И ще издържи ли в съда такова позоваване ако се наложи, тъй като работодателката ми разполага с няколко юриста.

Предварително Ви благодаря за помощта!


Отговори

 • Здрвейте,

  От така описаната ситуация не може да се даде еднозначен отговор, тъй като смяната на харектера на работа трябва да бъде внимателно анализирана. От Вашето описание не може да се разбере, дали промяната може да се квалифицира като промяна на характера на работата.
  Принципно, ако считате, че работодателят е променил характера на работата Ви и можете да докажете това, то вие можете да напуснете работата си на основание чл. 327, ал. 1, т. 3 от Кодекса на труда (КТ).
  Също така имайте предвид, че работникът или служителят няма право да прекрати трудовия договор, когато работодателят е извършил едностранно изменение в случаите, допустими от закона – чл. 120 КТ. Работодателят може да възложи на работника или служителя работа от друг характер, макар и да не съответствува на неговата квалификация, когато това се налага по непреодолими причини.

  Поздрави,
  Вера Русинова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->