Задай въпрос тук
Соня Тачева Соня Тачева Потребител

Облагане при граждански договорЗдравейте,

Синът ми до сега винаги е работел като програмист на трудов договор. В момента е решил да приеме работа от вкъщи на граждански договор. От въпросната фирма са му казали, че заплащането ще е на час и той да си определи в зависимост чистото възнаграждение което иска да получи и си изчисли данъците които трябва да плати. Възложителят нищо ли не е задължен да предприеме в тази насока?

Как да посъветвам моя син, дали е правилен хода му? Той е млад човек и не му се обвързва с 9 часа в офис, а новото предложение е за 6 часа. За какво да внимава в гражданкият договор? Фирмата е във Варна и контактите са само чрез Скайп.

Лично моето мнение е, че няма нищо по-добро измислено от трудовият договор, но това е моето поколение. Примерно за да получи чиста заплата 4 000 лв. колко трябва да е брутно възнаграждението му?

Благодаря Ви!Отговори

 • Здравейте,

  Какъв договор ще се сключи, граждански или трудов, зависи от това каква е целта.
  Обикновено Граждански договор се сключва за изпълнение на определена задача. При Гражданския договор не е необходимо да се спазват изискванията на Кодекса на труда, тъй като той се сключва по реда на Закона за задълженията и договорите.

  Трябва да имате предвид, че заплащането при трудовия договор е с цикличен характер (например: всеки месец), докато в гражданския договор ще фигурира сумата, която трябва да бъде изплатена в повечето случаи е за завършена работа или задание, което е определено в договора.

  Ако Вашият син няма да е осигурен на друго основание, то тогава, за да получи нетно възнаграждение в размер на 4000 лв., брутното му възнаграждение ще трябва да бъде 4627,39 лв. (върху тази сума има нормативно признати разходи в размер на 25% и след това се правят всички други удръжки).

  Изпращам Ви линк към статия на мой колега, за да може да се запознаете по-подробно с разликите между трудов и граждански договор.

  http://www.bulmar.com/bg/publikacii/razlichijata-mejdu-grajdanskija-i-trudovija-dogovor

  Поздрави,
  Вера Русинова

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->