Маги Георгиева Маги Георгиева Потребител

Напускане при назначение по чл. 68 ал. 1 т. 3Здравейте!

Назначиха ме на работа по чл. 68 ал. 1 т. 3 от КС и във връзка с чл. 70 ал. 1 по заместване и във връзка със срок на изпитване 6 месеца, уговорен в полза на работодателя. Срокът за предизвестие е еднакъв за двете страни-30 календарни дни. След един месец и 5 дни, подадох молба за напускане, защото намерих "мечтаната работа". Имам ли право на по-скорошно прекратяване на трудовия ми договор или трябва да изчакам да изтече 30 дневнотопредизвестие.


Отговори

 • Здравейте,

  винаги можете да помолите работодателя си да прекратите трудовото правоотношение до взаимно съгласие по чл. 325, ал. 1, т. 1 от Коденса на труда.
  Тогава няма да дължите едномесечно предизвестие, а прекратявате трудовото правоотношение на датата, за която постигнете взаимно съгласие.

  Ако работодателят Ви откаже да прекратите трудовото правоотношение по взаимно съгласие, можете да напуснете и без да спазвате предизвестието, но тогава ще дължите на работодателя обезщетение в размер на брутното Ви трудово възнаграждение за неспазения срок на предизвестието (чл. 220 от Кодекса на труда).

  Поздрави,
  Цветан Терзийски
 • Благодаря Ви!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->