Тодор Ганчовски Тодор Ганчовски Потребител

Самолетен билет с фактура без ДДСЗдравейте, имам следният въпрос:


Лице регистрирано по ЗДДС в България съгласно чл.97а ал. 2 от ЗДДС, закупува самолетен билет от унгарска авио компания. В издадената фактура няма начислен ДДС. • Получателят трябва ли да си самоначисли ДДС, или тъй като доставката е облагаема със ставка 0 не си самоначислява ДДС?

 • Трябва ли да издаде протокол по чл. 117 от ДДС?

 • Трябва ли да се включи в месечната Справка декларация?


Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Засягате много интересен въпрос, който считам, че не е достатъчно добре уреден (всъщност е дори доста абсурдно уреден) в нашето законодателство. Такъв проблем не съществуваше до 2009 г. вкл., но с промените от 01.01.2010 г. (влизането в сила на новите правила за определяне на място на изпълнение на доставка и задълженията за самоначисляване) възникна и този практически казус.

  Започвам от това, че мястото на изпълнение на доставка по пътнически транспорт (самолетният полет е такъв) е мястото, където географски се извършва транспортът, пропорционално на реализирания пробег (в случая полет). На практика това означава, че за отсечката от летище София до границата - мястото на изпълнение е в България, а за останалата част от пътя - съответно Сърбия, Унгария или някоя друга страна, но за всеки случай извън България.

  На второ място, самолетният превоз на пътници е облагаема доставка, но с нулева ставка.

  На следващо място, в частта, в която доставката е с място на изпълнение на територията на България, данъкът е изискуем от получателя (т.е. от Вашата фирма), ако доставчикът не е установен в България (напр. унгарската авиокомпания няма офис в България).

  На практика с оглед на горното излиза, че фирмата Ви е длъжна да си самоначисли ДДС (нула!) чрез съответното издаване на протокол по чл. 117 от ЗДДС и отразяването му в дневниците покупки и продажби. Тъй като сте регистрирани на основание чл. 97а от ЗДДС, можете да не изготвяте Дневник покупки. Интересното е, че сте длъжни да съставите протокола, но не за цялата сума на самолетния билет, а за съответната пропорционална част от полета, обхващаша територията на България.

  Законодателите, сътворили въпросния ред на самоначисляване, за съжаление са пропуснали да укажат каква точно навигационна система (GPS) да ползвате за целите на пропорционалното определяне на маршрута и от къде да получите информация за ползваните в гражданската авиация въздушни коридори. Пропуснали са и добре да помислят преди да въведат въпросния ред на самооблагане, тъй като, както виждате, коректното му прилагане е практически много трудно, а води до точно никакъв краен данъчен ефект (данъчната ставка е нула!).

  Оттук насетне смятам, че има две опции за практическото разрешаване на самолетния калабалък:

  - нищо не се прави - по принцип това не би следвало да се отрази в някакви санкции за фирмата, но си остава хипотетичният риск при йезуитско тълкуване (не е нетипично за НАП) на чл. 180а, че дори и на чл. 180, да се наложи санкции за неначисляване на данък (0%!). Последното би било просто абсурдно и напълно непропорционално като санкция на тежестта на подобно формално документално нарушение, но не мога да го изключа на 100%.

  - съставяне на протокол за самоночисляване с 0% ДДС върху цялата сума - макар и не докрай коректно, не виждам никакви основания за административни санкции, а и няма данъчен разход за фирмата.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->