Кики Николова Кики Николова администрация

Определяне на размер на дневни при командировка в чужбинаЗдравейте, искам да попитам относно определяне на размера на дневните. Много често изпращаме колеги на командировка в чужбина на симпозиуми и конгреси. Там има такса за правоучастие, която в повечето случаи покрива обяд или вечеря, понякога и двете. Според чл. 18 ако е осигурен обяд или вечеря се намаля с 35%. В такъв случай ако дните са 5, два в които пътува се дават 100%(храна обед и вечер и други разходи, т.е. 35+35+30%=100%. В другите три дни е осигурен обяд само, тогава за храна се дават 35%, а за други разходи, което е 30% през трите дни на престой ли се плащат, излиза че три дни трябва да получи 65% или?


Отговори

 • Здравейте,

  При командироване на Ваши колеги за 5 дни, точно както сте описала за двата дни през които командированите лица са пътували, им се полага пълният размер на дневни пари. Толкова, колкото е по Наредба за съответната държава, в която ще пребивават служителите.
  През другите 3 дни, ако на лицата е осигурен обяд, то тогава за всеки един ден, сумата на полагащите се дневни пари, се намалява с по 35 % . Така, за всеки от тези три дни ще получава по 65 % от сумата, определена по Наредба.

  За справка:
  чл.18, ал.3, т.1 от Наредба за служебни командировки и специализации в чужбина.


  Поздрави,
  П.Лазарова
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->