Иванка Великова Иванка Великова работник

Прехвърляне на вземанеЗдравейте! Помощ!!!


Фирма Х дължи 3500лв. на фирма С и има вземане от фирма А за 2000 лв. Направихме тристранен СПОРАЗУМИТЕЛЕН протокол (приложихме за всяка от страните заверени копия от всички фактури между тях), в който Х се съгласява А да плати на С 2000 лв. и Х остава да дължи 1500 лв.на С. Това правилно ли е ?


С и А са свързани лица, също имат помежду си разчети и направиха протокол за прихващане и тези 2000 лв. така и не се преведоха никъде. Според мен е чисто, но се страхувам данъчните да не кажат, че е цесия или факторинг или още нещо, което не разбирам и по което би се дължало възнаграждение, ДДС и кой знае какво още.


Много е важно за мен Вашето мнение, колеги! Благодаря на отзовалите се!Отговори

  • Здравейте,

    Описаният от Вас казус не е факторинг, нито съдържа елемент на факторинг. Поради това няма дължим ДДС. Юридическият анализ на казуса, базирайки се на конкретните клаузи в тристранното споразумение, може да доведе до различни класификации, напр. встъпване в дълг или цедиране на вземане. Във всеки случай имаме освободени от ДДС доставки (в частта, в която изобщо има доставка) и няма задължение за издаване на фактури.

    Поздрави,
    Пламен Донев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->