Задай въпрос тук
  Потребител

ДДС при продажба на нов автомобил в ЕСЗдравейте,Аз съм частно лице и съм собственик на нов автомобил спрямо законите на ЕС (т.е. пробега му е под 6000 км и са минали по-малко от 6 месеца от първата му регистрация). Първата регистрация е от февруари 2018 г.

Аз съм втори собственик на автомобила, като първия е фирма и ми го е дарил чрез договор за дарение (нотариално заверен).

Ако продам автомобила в ЕС, дължа ли ДДС в България или това е задължение само на купувача?

Втория ми въпрос е свързан с данъка за дарение от 10%, който дължа към НАП.

Трябва ли да го платя преди да продам колата, или данъка е дължим при внасяне на данъчна декларация на физически лица за 2018г.(т.е. при подаването й през 2019г.).Благодаря предварително за отговора!

Поздрави

Антон М.


Отговори

 • Здравейте,

  По първият въпрос- ако продадете автомобила извън България, в страна от Европейския съюз то, да, купувачът ще бъде задълженото лице за деклариране и внасяне на ДДС.

  По вторият въпрос- първо трябва да се определи дали сте данъчно задължено лице по Закона за местни данъци и такси /ЗМДТ/. Той освобождава от облагане придобиващия на МПС по дарение, когато МПС не е регистрирано за движение в страната. Законът регламентира, че данък се внася при прехвърлянето на МПС и се определя в размер различен за всяка община по постоянен адрес на задълженото лице- от 3,3% - 6,6% върху застрахователната стойност.

  Поздрави,
  Велислава Василева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->