Задай въпрос тук
Надежда Георгиева Надежда Георгиева Потребител

Връщане на работа след майчинствоЗдравейте,

Работя в банковата сфера. Предстои ми връщане на работа след изтичане на втората година от майчинството. В момента съм в платен отпуск. След разговор с работодателя ми се оказа, че длъжността ми е закрита. Реално тя съществува, но е с леки корекции в името, за което ако бях на работа щях да подпиша анекс, както се е случвало и преди, но тъй като съм била в майчинство, не ми е предложен анекс( не съм сигурна дали това е коректно и законово от правна гледна точка) и сега на тази длъжност има друго лице на ПТД. За мен остана обещанието, че ще ми се предложи друга длъжност, но аз се опасявам, че няма да е ръководна, каквато беше старата ми позиция.

Моля за консултация какви са правата ми при такава ситуация.

Благодаря предварително!


Отговори

 • Здравейте, г-жо Георгиева,

  Назначеното друго лице на вашата длъжност е трябвало да бъде назначено на временен трудов договор до вашето завърщане от майчинство. Спрямо вас, в подобен случай Върховния касационен съд изрично е посочил, че ако съкратената длъжност е била от ръководно естество, а новосъздадената е свързана с пряка изпълнителска работа, не може да се приеме, че има идентичност между тези длъжности. В този смисъл работодателя е длъжен да ви върне на старата ви позиция, защото без съгласието ви неможе да ви назначи на друга позиция и неможе да ви задължи да приемете друга длъжност. Все пак ако съкратят вашата длъжност поради съкращаване на щата и вие не приемете новосъздадената длъжност, работодателя може да прекрати договора ви, а вие може да оспорвате прекратяване на трудовия ви договор пред съда. За да бъде законно уволнението работодателят има право и задължение да извърши подбор и за длъжностите които не се съкращават, да останат на работа тези, които имат по-висока квалификация и работят по-добре. Важно е да се отбележи, че гореспоменатия подбор се извършва не само между хора, назначени на същата длъжност, но може и да обхване и служители на други длъжности, в случайте че имат сходни трудови функции.
  За да се прецени реалността на съкращаването на щата с оглед евентуалната ви възможност за успешно оспорване пред съда трябва да се вземе предвид и да се направи правилна преценка за идентичност на трудовите функции между съкратената длъжност и новосъздадената такава. За правилната преценка трябва да се вземе предвид, че изводът за идентичност не може да се изведе нито само от наименованието на длъжността, нито от механично сравнение на трудовите задължения по длъжностна характеристика. Едни и същи трудови задължения по длъжностна характеристика могат да съдържат същностни различия в зависимост от съответната длъжност, от йерархичното и място в структурата на работодателя, от предмета на дейност и организацията на предприятието.

  За справка: чл. 329 от КТ, РЕШЕНИЕ № 34 ОТ 16.02.2015 Г. ПО ГР. Д. № 5826/2014 Г., Г. К., ІV Г. О. НА ВКС

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!
  Поздрави,
  Деян Ризов.
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->