Стоян Асенов Стоян Асенов Потребител

Износ за Турция с авансово плащане в предходен месецЗдравейте,

Фирмата ни е производител на бетонни изделия за градска среда, които често са с голямо производствено време. От скоро работим с дистрибутор в Турция с авансово плащане преди производство и крайно плащане преди доставка. Често ще се случва при нас авансовото и финалното плащане да са в различен месец. Има ли проблем с това?

И второ, при авансовото плащане издаваме фактура и invoice за турците. Във финалното плащане листваме цялата стока на фактурата и като още една позиция вадим авансовото плащане с минус. Това ли е правилния начин на фактуриране с авансово плащане за страни извън EU?

БлагодаримОтговори

 • Здравейте,

  В случая ви е предоставен аванс за бъдеща доставка. Съгласно ЗДДС данъкът за получената сума е станал изискуем на датата на неговото получаване. Това означава, че сте задължени да издадете фактура за плащането. Фактурата следва да бъде издадена в 5-дневен срок от датата на получаване на плащането, като на отделен ред в нея се посочи размерът на начисления данък. Тъй като в случая авансът се отнася за доставка, облагаема с нулева данъчна ставка, във фактурата фактически няма да е начислен данък.
  Правилно процедирате като впоследствие, когато се осъществи износът издавате фактура за цялата стойност на доставката, която коригирате с авансово получената сума. В Митническата декларация се посочва цялата стойност на доставката.
  Отбелязвам, че ако износът е осъществен преди финалното плащане, то датата на данъчното събитие, от която ще тече 5-дневния срок за издаване на окончателната фактура ще е датата на износа, а не датата на финалното плащане.

  Поздрави,
  Васил Пантев
 • Благодаря ви за детайлния отговор Г-н Пантев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->