Десислава Иванова Десислава Иванова Потребител

Запитване за опускЗдравейте!

В края на 2014г. ми е останал 1 ден платен годишен отпуск, който ЧР е пропуснал да ми отчисли, когато съм си подавала молби за отпуска през 2015 г. В края на 2015 г. с молба до работодателя отлагам 7 дни платен отпуск от 2015 г. за ползване през 2016 г. На 15 януари 2016 г. излизам в платен учебен отпуск за подготвяне и явяване на защита за дипломна работа. Веднага след изтичането на този отпуск на 12.02. (петък) излизам в 14 дневен болничен за общо заболяване, а след това до датата на 45-дневния болничен, който се издава преди раждане съм постоянно в болнични, заради проблемна бременност. Предстои ми да използвам натрупаният платеният отпуск след изтичане на този за отглеждане на дете до 2 години.

Загубил ли е давност за използване този ден, който е от 2014 година?

По колективен трудов договор имам право на 10 дни допълнителен отпуск за ненормирано работно време. Имам ли право на 1 ден допълнителен отпуск за 2016 година, след като болничните ми започват от средата на февруари, до средата на януари съм била на работа, а от средата на януари до средата на февруари съм била в учебен отпуск?

Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Отпускът от 2014 г. е загубил давност. Според Кодекса на труда /КТ/, когато платеният годишен отпуск или част от него не е ползван до изтичане на две години от края на годината, за която се полага, независимо от причините за това, правото на ползването му се погасява по давност. Давностният срок, в случая, е изтекъл на 31.12.2016г.
  За 2016 г. година имате право на минимум 5 дни допълнителен платен годишен отпуск, тъй като това е минималният размер, регламентиран от КТ. Освен това, в правната уредба не е предвидено размерът на допълнителния отпуск за работа на ненормиран работен ден да се определя пропорционално на времето, през което работниците и служителите имат действително отработени дни.
  За справка чл. 156, ал. 1, т. 2 от КТ.

  Поздрави,
  Велислава Василева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->