Ивелина Цветкова Ивелина Цветкова Специалист интернет поддръжка

Напускане на работа заради неплатен заплатаЗдравейте,

От фирмата, в която работя все още не съм взела заплата за април. Мога ли да напусна по тази причина и фирмата може ли да направи нещо, с което да не ми приеме молбата, или да ме махнат по друга причина след като я подам?

Аз съм на работа след майчинство и в момента вземам половин майчинство, защото детето ми не е навършило 2 год. Ако напусна по тази причина ще ми спрат ли майчинството и ако да мога ли да го прехвърля на бащата на детето, с който живеем на семейни начала?

Благодаря.Отговори

 • Здравейте,

  За Вас съществува възможност да прекратите без предизвестие трудовото си правоотношение с работодател, който забави изплащането на трудовото възнаграждение или на обезщетение по Кодекса на труда или по общественото осигуряване.
  Трудовото правоотношение се счита за прекратено от момента на получаване на писменото уведомление до работодателя. Т.е. от момента, в който работодателят Ви получи писменото уведомление за прекратяване на трудовото Ви правоотношение, то автоматично бива прекратено. Това води и до невъзможност работодателят Ви да прекрати трудовото Ви правоотношение на друго основание.

  По отношение на второто запитване: Съгласно Кодекса на труда и Кодекса за социално осигуряване, Обезщетение при неизползване на допълнителния платен отпуск за отглеждане на дете до 2-годишна възраст се изплаща на майката ако работи по трудово правоотношение. Ако не работите по трудово правоотношение, то това парично обезщетение не се дължи. То също така е непрехвърлимо на бащата на детето. Този вид парично обезщетение може да се изплаща на бащата само при условие, че майката е починала, лишена е от родителски права или упражняването на родителските права върху детето е предоставено на бащата.

  За справка: чл. 327, ал. 1, т.2 от КТ (прекратяване на трудово правоотношение);
  чл. 164, ал. 5 от КТ, чл. 54 от КСО във вр. с чл. 52а и чл. 53 от КСО.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Анелия Батлева
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->