Задай въпрос тук
Тодор Ганчовски Тодор Ганчовски Потребител

ДУК и самоосигуряванеЗдравейте, имам следният казус, които след много четене и лутане така и не успях да си отговоря еднозначно. Въпроса е следният:

Собственик на ЕООД е сключил договор за управление на ЕООД-то по който договор няма уговорено възнаграждение тъй като работи на трудов договор на друго място. В ЕООД-то има назначено лице на трудов договор, което изпълнява основната дейност на дружеството. Собственика не полага личен труд в дружеството освен по управлението. Следва ли собственика да се осигурява в дружеството като самоосигуряващо се лице?


Отговори

  • Здравейте,

    Във вашият случай е важно обстоятелството кой е вписан в Търговския регистър като управител. Обстоятелството, че в дружеството по трудов договор е назначено лице, дори и ако е на длъжност „управител“, без същото да е вписано като прокурист в Търговския регистър, не означава, че лицето, което управлява и представлява дружеството по силата на дружествения договор и вписването в Търговския регистър, е загубило качеството си на изпълнител по договор за управление и контрол на търговското дружество и на собственик или съдружник в него. Ето защо, при положение че собственикът на ЕООД или съдружникът в ООД е вписан в Търговския регистър като управител, той подлежи на осигуряване като такъв. Тъй като няма уговорено възнаграждение в това си качество, той следва да се самоосигурява за дейността си в дружеството.

    Поздрави,
    Васил Пантев
  • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи с КСО

-->