Диян Костадинов Диян Костадинов Потребител

Субсидиране на фирма без да се плащат данъциЗдравейте,


Пиша Ви със следните въпроси, надявайки се да бъдете така дружелюбни да ми отговорите и помогнете. Казусът ми е следният: 1. Мога ли да получа средства от трета страна на името на фирмата ми, която е регистрирана в България? Това ще бъдат средства с който ще закупувам продуктите, ще ги приготвям (като за тази услуга ще плащам на друга фирма в България) и накрая ще ги изнасям за същата тази организация, която ми е дала средствата в самото начало. Как ще се осъществи всичко това и безпроблемно ли е? Предполагам че такива средства не подлежат на какъвто и да било данък?

 2. Има ли значение дали тези средства ще бъдат трансферирани по разплащателната сметка на фирмата ми от ФИЗИЧЕСКО ИЛИ ЮРИДИЧЕСКО ЛИЦЕ от 3-тата страна?

 3. При самото отчитане в България има ли начин да закупувам продуктите от регистрирани по ЗДДС фирми в BG - БЕЗ да внасям ДДС-то ? Данъчен кредит? (закупените продукти със сигурност ще бъдат изнесени).

 4. При приключване на работата за годината - как лицето/организацията от 3-тата страна ще получи печалбата която е натрупана от дейността на фирмата в България ?


Надявам се, съм се изразил точно и ясно и ще успеете да ми обясните и помогнете! Предварителни благодарности!Отговори

 • Здравейте,

  По реда на въпросите:

  1. Фирмата Ви може да получава средства, но това може да се структурира по много различни начини. Въпросът с данъчното облагане на средствата е директно свързан с конкретното структуриране на плащанията. Например, ако чуждата фирма прави вноски в капитала на Вашата фирма или й отпуска заем, то съответното плащане на дивиденти или лихви по принцип поражда данъчно облагане, а връщането на капитала или главницата - не. От друга страна когато получавате авансово плащане за предстоящ износ, то след осъществяването му ще имате реализиран облагаем приход.

  2. Редно е средствата да бъдат трансферирани от банковата сметка на лицето (физическо или юридическо), с което фирмата Ви има някакви правни отношения (съдружник, кредитор, контрагент и др.).

  3. Има начин да не плащате ДДС на доставчика си в България, пък да ползвате данъчен кредит - ако доставчикът е съгласен да го плаща за своя сметка, без да си го събира от Вас. На практика такива благодетели почти не се срещат и слава богу. Нормалният начин е да платите ДДС на доставчика си, а ако имате само износ или ВОД (т.е. само 0% ДДС по продажбите си), сумата на платения от Вас данък да Ви бъде възстановена от НАП по съответния процедурен ред.

  4. Печалбите, които ще се реализират от дейността, са на фирмата Ви, съответно Ваши като неин собственик. От тази гледна точка чуждата фирма технически няма как да получи печалбите на фирмата Ви. Но може да получи други неща (вж. т. 1). А може би загатвате и за трансферно ценообразуване?!

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Здрваейте отново ,
  благодаря за отговорите които давате.

  Нека ви обясня добре процесите стъпка по стъпка за да можете да ми предложите или посъветвате за най- удачния(ИТЕ) варианти за това как да постъпя.

  1. Вариант:

  - Юридическо лице от 3- странна (извън Европа) трансферира средства по разплащателната сметка на името на фирмата ми в България ( с тези средства ще осъществявам всичко което описах в предишното ми запитване) .
  Т.е. тези средства ще бъдат използвани за закупуване на продукция, разходи за преработката и , и износ на преработената продукция.

  - Клиентът ми ще бъде ДРУГА,РАЗЛИЧНА фирма от "3-та страна (извън Европа) .
  След износа/продажбата, средствата от сделката ще постъпят по разплащателната сметка на фирмата ми в България. След приключване на операциите искам да изтегля обратно капитала който първоначално беше вложен/трансфериран от първата фирма.
  След приспадането на 10 % процента данък печалба - искам да изтегля/трансферирам печлабите които съм осъществил в сметките си в 3-та страна ( извън Европа).

  Как ви се струва този процес? осъществим ли е ? и има ли данъци при такива взаимоотношения които съм пропуснал да спомена ?-за които незнам.?


  2.Вариант :

  -Юридическо лице от 3- странна (извън Европа) трансферира средства по разплащателната сметка на името на фирмата ми в България ( с тези средства ще осъществявам всичко което описах в предишното ми запитване) .
  Т.е. тези средства ще бъдат използвани за закупуване на продукция, разходи за преработката и , и износ на преработената продукция.

  -- Клиентът ми ще бъде АБСОЛЮТНО СЪЩАТА фирма от "3-та страна (извън Европа) ,т.е. - ще изнасям продукцията за същата тази фирма,която трансферира първоначално капитал за закупуване на продукцията в България от името на фирмата ми.

  Как ще стане връщането на този първоначален капитал , който ми беше трансфериран в началото. ?
  И отбележете моля ви всякакви важни моменти които съм пропуснал да опомена .

  Една молба- моля Ви , опишете колкото се може по-подробно :)!

  Поздрави

  Диян Костадинов


 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДС

-->