Тодор Чолаков Тодор Чолаков Потребител

Откза от извънреден труд след началото на периода на сумирано изчисляване.Кога започва полагането на извънреден труд при сумирано изчисляване на работното време за период от 3 месеца по смисъла на чл. 17 ал. 1 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските?

Може ли отказът от полагане на извънреден труд на основание чл. 148 от КТ да се подаде през третия (последен) месец от периода, но преди изработване на нормата часове за трите месеца общо?


Отговори

 • Здравейте,

  За извънреден труд ще се считат отработените в повече часове от нормата за периода на сумиране, като това се случва в края на периода на сумиране при отчитането на отработените часове. Работодателят трябва така да изготвя графиците, че в тях поначало да не е заложен извънреден труд (такива са законовите изисквания). Ако в графика на конкретния служител е заложен извънреден труд, той има правото да откаже полагането му, тъй като, както е регламентирано в чл. 148 от КТ, това е в противоречие на нормативната уредба (в случая чл. 9а, ал. 3 от Наредбата за работното време, почивките и отпуските).

  За справка: чл. 148 от КТ, чл. 9а, 9б и 9г от НРВПО.

  Моля, имайте предвид, че това е лично становище на автора и няма обвръзващ характер.


  Поздрави,
  Митко Димов
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->