Petq Alekova Petq Alekova Prodavach

Прекратяване на майчинствоЗдравейте

В момента съм в отпуск за отглеждане на дете до две годишна възраст, точно след 135 дни от болнични. Искам да прекратя ползването на майчинството от януари меси 2019т. когато детето ми ще бъде на 6 месеца. После смятам да напусна фирмата в която работя в момента и да започна работа в др фирма в чужбина. В този случай ще имам ли права на 50% от обезщетението ако не работя в България.

Благодаря предварително


Отговори

 • Здравейте,

  Право на обезщетение за бременност, раждане и отглеждане на дете до 410 дни имат всички лица, които са осигурени за риска Общо Заболяване и Майчинство (ОЗМ). В случай че започнете трудова дейност, за която ще бъдете задължително осигурена в този риск, то ще имате право на това обезщетение.
  Най-добре е да се информирате, дали в държавата, където ще започнете работа, съществува такъв фонд и как се осъществява осигуряването там.
  За повече информация можете да се обърнете към Националния осигурителен институт, от където можете да получите информация за прилагането на регламента за социална сигурност и спогодбите за социална сигурност сключени между България и други страни извън ЕС.

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->