Ива Иванова Ива Иванова Потребител

Продажба на дялове придобити чрез апортна вноскаЗдравейте!


Физическо лице купува земя през 2007 за 3 000 лв. През същата година сключва предварителен договор за продажба на тази земя за 200 000 лв. с фирма Х, като условие е да регистрира ООД с съпругата си, да смени статута като вкара земята като апортна вноска в дружеството. Стойността на апорта е 230 000 лв. Същото е направено в края на 2007.


През 2008 и 2009 Физическото лице получава част от сумата 90 000 лв. но като физическо лице и след това следва застои по сделката.


Сега предприятие Х се отказва от сделката като предлага фирмата с апорта да бъде продадена на трето лице, което да изкупи 100% от дяловете на двамата съдружници, но на цена от 20 000 лв., а получената до тук сума от физическото лице (90 000) да задържи като неустоика .


Моля за вашето правно становище! Аз и съпругата ми като физически лица какво следва да декларираме и какви данъци ще трябва да платим? Къде в ГДД да декларираме тези 90 000 лв? Двамата по 45 000 лв ли? После ще трябва ли отново да плащаме и данък при продажба на дяловете ни? Как се формира цената при продажба на дялове от апортна вноска (в случая земя)?


Благодаря предварително!Отговори

 • Здравейте,

  Предвид материята и при така изложена фактическа обстановка не е възможно да се даде конкретен отговор на въпросите Ви. Ако желаете, можете да се свържете с нас с допълнителна и по-подробна информация по казуса.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • Благодаря за отговора знам ,че е доста оплетен казус.Решението до което стигнахме получените 90 хил. от физ.лица да декларираме като неустоика /развален договор/и внесем 10% данък.Ще си продадем дяловете на лице Х за 20 хил. лв . но незнаем това как се декларира .Как да определим цената на дяловете след като 4аст от дела е апорт както казах 5хил. е пари4на вноска и 230 хил. е апорна вноска съответно капитала на дружеството е 235 хил .
  Моля ако може да ме насо4ите как да определим цената на придобиване чл.33 ал.1 от ЗДДФЛ е описано но него разбирам.
  Предварително благодаря!
 • Цената на придобиване нее ли оценката от 3та оценители на имота /в слу4ая 230хил./?
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->