Александра Кирева Александра Кирева Потребител

Прекъсване на майчинство от една фирма и назначаване в другаЗдравейте,Към днешна дата съм в майчинство за оглеждане на дете, което е на почти 5 месеца. Дори при изтичане на майчинството трудовите взаимоотношения с фирмата в която съм назначена щяха да приключат. Налага се доста по-рано да започна работа. Какво в нужно да направя, първо, за да прекъсна майчинството и ще ми се полага ли 50 % от него, като работещ родител, второ, как мога да прекратя всичко със старата фирма и има ли нещо по-специфично при подаването на документи към другата. Детето ще бъде гледано през работното време от бабата.Благодаря предварително!


Отговори

 • Здравейте, Александра,

  Доколкото разбирам, Вие искате да прекратите трудовото си правоотношение с настоящия ви работодател.

  За да можете да ползвате 50% от майчинството докато работите е необходимо да направите следното:

  1. Трябва да представите на настоящия си работодател Декларация Приложение № 2 с промяна във вече декларираните от Вас обстоятелства и да прекъснете ползването на отпуск за бременност и раждане до 410тия ден.

  2. Следва да подадете на настоящия си работодател Декларация Приложение № 2а за да започнете да получавате 50% от обезщетението Ви за бременност и раждане до 410тия ден.

  Работодателят Ви от своя страна ще декларира Приложенията в НОИ.
  Образец на документите можете да изтеглите свободно от сайта на НОИ.

  3. Удобен вариант за прекратяване на настоящия Ви трудов договор е да отправите молба за прекратяване по реда на чл.325 ал.1 т.1 от КТ - по взаимно съгласие. Като допълнение е добре да се уговори в молбата Ви предварително, че ако не бъде приета то тя трябва да се счита за предизвестие за прекратяване.

  4. След като прекратите трудовото си правоотношение с текущия работодател е необходимо да представяте Приложение № 2а при всеки следващ работодател до изтичането на 410тия ден от първият Ви болничен ден, който е бил 45 календарни дни преди термина Ви. Чрез Декларация Приложение № 2а Вие декларирате определени обстоятелства, които Ви дават правото да ползвате 50% от обезщетението Ви за бременност и раждане до 410тия ден.

  За справка:

  - сайта на Националния Осигурителен Институт
  - Кодекс за социално осигуряване
  - Кодекс на труда

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Даниъл Славчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->