Христина Петкова Христина Петкова Счетоводна къща Финанс Консулт ООД Консултант продавач

ПомощЗдравейте, може ли да ми кажете как да постъпя с моите проблеми в работата?

Назначена съм на работа в хранителен магазин (продавач консултант)на 23.04.18г.А работих месец преди това. Не съм ползвала никаква отпуска до момента.Подадох предизвестие на 25.10.18г.което важи до 25.11.18г.В момента това предизвестие без входящ номер.Също тъка работодателя не ми признава отпуската. Не желае да я ползвам, нито да ми я плати след предизвестието.Как да постъпя. Благодаря предварително.


Отговори

 • Здравейте,

  В Кодекса на труда се казва, че обезщетението се изчислява към деня на прекратяването на трудовото правоотношение. Това означава, че в заповедта за прекратяване на трудовото Ви правоотношение на реда – На работника да се изплатят следните обезщетения: трябва да е записано, че фирмата Ви дължи обезщетение от Кодекса на труда за съответните работни дни в размер на определена сума. Погледнете дали това обстоятелство е записано. След като сте освободена от работа, то тогава фирмата е длъжна във ведомостта за заплати да ви начисли това обезщетение. Когато фирмата изплаща заплатите за последния месец, то тогава Вие трябва да си получите обезщетението. В трудовия Ви договор при първоначалното започване на работата и в правилника за вътрешния трудов ред на фирмата би трябвало да е записано кога се изплащат трудовите възнаграждения. Обезщетението за неизползван платен годишен отпуск е дължимо при изплащане на последното възнаграждение на служителя. В случай на недобросъвестно задържане то може да бъде търсено по съдебен ред в тригодишен давностен срок. Давностния срок тече от деня, следващ този на прекратяването на трудовото правоотношение.

  За справка: чл. 177 от КТ; чл.224, ал.1 от КТ

  Моля, имайте предвид, че това е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова
 • Здравейте, Христина,

  Във връзка с нарушаване на трудовите ви права, Вие можете да се обърнете към Изпълнителна Агенция "Главна Инспекция по Труда". На официалният им сайт можете електронно да подадете Сигнал за нарушаване на трудовото законодателство от съответният Ви работодател.

  За справка:

  -http://www.gli.government.bg/page.php?c=156

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Даниъл Славчев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->