Diana Borisova Diana Borisova Потребител

Отлагане на ползване на платен годишен отпускЗдравейте,

Към 31.12.2018 г. ще имам за пренасяне 9 дни платен годишен отпуск. Компанията, за която работя ни изпрати политика, в която казва "Не повече от 10 дни могат да се пренесат за следващата година, които е задължително да бъдат използвани най-късно до края на месец март на следващата година."

Във връзка с чл. 176, ал. 2 от Кодекса на труда, искам да попитам дали компанията има право да наложи такова ограничение от 3 месеца, в които да се ползват пренесените дни и след този период съответно те да 'изгорят'.

Благодаря за отделеното време,

Диана


Отговори

 • Здравейте,
  съгласно чл. 176 от Кодекса на труда, когато отпускът е отложен или не е ползван до края на календарната година, за която се отнася, работодателят е длъжен да осигури ползването му през следващата календарна година, но не по-късно от 6 месеца, считано от края на календарната година, за която се полага. Когато работодателят не е разрешил ползването на отпуска в случаите и в сроковете по ал. 2, работникът или служителят има право сам да определи времето на ползването му, като уведоми за това писмено работодателя най-малко 14 дни предварително.

  Съгласно чл. 8 от Кодекса на труда, отказът от трудови прави е недействителен.
  Дори и самата Вие да се откажете от трудовите си права, не ги губите. Недействително е и работодателят едностранно да ограничава трудовите Ви права, както и да издава заповеди, които противоречат с императивните норми на Кодекса на труда.

  Имате гарантирано от Кодекса на труда право да използвате отпуската си до края на месец юни, въпрос на добра вола и толеранс към работодателя Ви е, да я използвате до края на март.

  Поздрави,
  Цветан Терзийски
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->