Antonia Marinova Antonia Marinova Потребител

ПредизвестиеЗдравейте,Наскоро ме информираха за това и искам да чуя мнението и на други хора по въпроса. Трудовият ми договор е с 3 месечно предизвестие от моя страна и 1 месечно от страна на работодателя. Казаха ми, че това е незаконно и ако те ме съкратят мога да ги осъдя, и те ми дължат 4 обезщетения. Това което искам да знам е дали наистина това е незаконно и предизвестието винаги трябва да е еднакво и за двете страни.Благодаря предварително!


Отговори

 • Здравейте,
  много е важно как точно е посочено в трудовия Ви договор.

  Ако клаузата в договора Ви гласи, че работникът има тримесечно предизвестие, без да е посочено колко е предизвестието за работодателя, то и за двете страни предизвестието е три месеца, тъй като чл. 66, ал. 1, т. 6 от Кодекса на труда гласи, че срокът за изпитване е еднакъв и за двете страни. От логическото тълкуване на правната норма, можем да направим извод, че когато е посочен срок за предизвестие само за едната страна, то този срок важи и за другата страна.

  Ако в трудовия Ви договор е посочено, че за Вас предизвестието е 3 месеца, а за работодателя е 1 месец, то тази клауза е недействителна на основание чл. 74 от Кодекса на труда (трудов договор, който противоречи на закона или на колективен трудов договор или ги заобикаля, е недействителен.)

  Съгласно чл. 74, ал. 4 КТ, вместо недействителната клауза следва да се прилага императивната законова норма. Императивната законова норма гласи, че срокът на предизвестието при прекратяване на безсрочен трудов договор е 30 дни, доколкото страните не са уговорили по-дълъг срок, но не повече от 3 месеца. В случая се счита, че не сте уговорили по - дълъг срок, тъй като клаузата е недействителна, затова следва да се приеме, че срокът за предизвестие и за Вас и за работодателя Ви е 30 дни.

  Ако прекратят трудовото Ви правоотношение, следва да се посъветвате със специалист, който да прецени, дали уволнението е законосъобразно и дали следва да се обжалва.

  Поздрави,
  Цветан Терзийски
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->