Teodora Spasova Teodora Spasova Потребител

Прекратявяне на трудов догово по време на болниченЗдравейте,В болничен съм вече втори месец и най- вероятно ще го продължа още един месец. Имам ли право по време на последния месец от болничния да ми тече предизвестие /30 дни/ от моя страна за прекратяване на трудовия договор?Благодаря!


Отговори

 • Здравейте,
  можете да връчите предизвестие на работодателя за прекратяване на трудовото правоотношение. В тази хипотеза не сте длъжна да посочите причина или основание за това. Единственото изискване е, че трябва да спазите срока за предизвестие, който е предвиден в Кодекса на труда. Ако не го спазите, трябва да заплатите на работодателя обезщетение за неспазено предизвестие.


  Също така, Кодексът на труда не предвижда пречка да подадете молба за прекратяване на трудовото правоотношение, ако към момента на подаването сте в отпуск поради временна неработоспособност (болничен).

  Важно е да знаете, че срокът, в който не сте на работа, не удължава срока на предизвестието. Ако сте подали едномесечно предизвестие за прекратяване на трудовото Ви правоотношение на дата 01.01.2019г., то ще изтече на 01.02.2019г., независимо дали сте в болничен или не.

  Поздрави,
  Цветан Терзийски

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани с Кодекса на труда

-->