Diana Dimitrova Diana Dimitrova Потребител

ТЕЛК Решение и освобождаване на срочен договорЗдравейте!

Моят казус е следният:

От месец октомври работя в банка Х , като идвам от същата сфера - банковата, без прекъсване. През декември ме повишиха на друга длъжност, съответно на нов договор, с нов изпитателен срок. През януари здравословното ми състояние се влоши, бях в болница, а после на домашно лечение. Общо в болничен един месец.

От 8 години съм с Диабет Тип 1, инсулинозависим, сТелк решение 50 %. За това съм информирала работодателя ми, като съм представила Телк решението и съм го декларира в нужната декларация.

Трябваше да се явя на работа на 6- ти февруари.

През целия ден усещах напрежение, а шефът беше някакси гузен. Края на работния ден ме извика в кабинета и ми връчи заповед за освобождаване от длъжността.

Не разписах заповедта, а той извика колежка , като я информира, че отказвам да я разпиша. Каза, че съм свободна и мога да си тръгвам.

На другия ден се обадих в Човешки ресурси да се информирам по кой член съм освободена и кога мога да си взема трудовата книжка. Отговориха ми, че е по чл.71 , на база на това, че съм на изпитателен срок. Книжката ще ми е готова утре. Ще я взема и отивам да се регистрирам в Бюро по труда.

Интересува ме, след като съм с Телк, имам ли някакви права и право на обещетения. Мога ли да заведа основателно дело срещу тях.

Предварително Ви Благодаря!Отговори

 • Здравейте, г-жо Димитрова,
  за съжаление са Ви излъгали с типичната схема за "повишение".
  Когато страдате от болест, определена в наредба на министъра на здравеопазването или ако сте трудоустроена, за да прекрати трудовото Ви правоотношение, работодателят трябва да иска разрешение от Инспекция по труда и да се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.

  За да бъдат избегнати тези действия, работодателят предлага "повишение". В Анекса към трудовия договор с "повишението" се слага срок за изпитване ( чл. 71 от Кодекса на труда ). Когато сте в срок за изпитване, не е необходимо разрешение от Инспекция по труда и да се взема мнението и на трудово-експертната лекарска комисия.

  Единственото, което можете да направите е да анализирате първоначалната си длъжност и длъжността, на която са Ви преместили.

  Съгласно чл. 70 от Кодекса на труда - За една и съща работа с един и същ работник или служител в едно и също предприятие трудов договор със срок за изпитване може да се сключва само веднъж.

  Ако са Ви преназначили на сходна или на същата длъжност с по - високо възнаграждение, то Вие не сте била в срок за изпитване, тъй като клаузата противоречи на чл. 70 от Кодекса на труда. А както знаем, щом клауза в трудов договор противоречи на императивните разпоредби на Кодекса на труда, то тази клауза е недействителна. При това положение уволнението Ви е незаконосъобразно и можете да го обжалвате пред съда.

  Много е важна първоначалната Ви длъжност и на каква длъжност сте преместена, за да се прецени дали можете да обжалвате заповедта за уволнение.

  Поздрави,
  Цветан Терзийски
 • Благодаря Ви, г- н Терзийски.
  Бях назначена на длъжност Касиер, след което ме назначиха специалист Обслужване на клиенти. По длъжностна характеристика и по информация на шефа, когато отсъства касиер, аз трябва да ги замествам. Не знам това дали може да се приеме като сходни позиции. Но, ако имам право, няма да оставя така нещата.
  Ако мога да си позволя за още един въпрос? Заповедта за освобождаване е от дата 6 - ти, но в сила е от 7- ми. Аз бях на комисия на 7 - ми и прецениха да ми дадат болничен за един месец. Това, което ме притеснява е , че болничният е от дата 6 - ти. Объркан е. Аз на 6 - ти бях на работа до 4 часа, след като шефа ме запозна със заповедта и ми каза, че съм свободна да си ходя. Вероятно утре ще отида да ми оправят болничния, защото има недоразумение.
  Не знам какво да правя. Много съм объркана.
  Предварително Ви Благодаря за оказаното съдействие!
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->