Любо Тодоров Любо Тодоров Потребител

Управител на ООДКак трябва да се осигурява един от съдружниците в ООД ,който по е вписан като управител на дружеството ,но няма сключен ДУК и е без договорено възнаграждение като управител .Същевременно лицето полага личен труд в дружеството, за което получава заплата и внася необходимите осигуровки по КСО . Удачно ли е за дейността си като управител лицето да внася допълнителни осигуровки като самоосгуряващо се лице .


Отговори

 • Здравейте, Г-н Тодоров,

  Възможностите за осигуряване на управителите, които са съдружници са следните:
  - по договор за възлагане на управление (ДУК) с и без възнаграждение.
  - като самоосигуряващо се лице.
  Във вашия случай лицето, което е управител е на договор за възлагане на управление без възнаграждение, което означава, че за него възниква задължение да се самоосигурява. Същевременно лицето полага и личен труд в дружеството, за която дейност отново възниква задължение да се самоосигурява. В случая е приложима разпоредбата от Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина и морските лица, която регламентира, че самоосигуряващите се лица, които извършват дейност на различни основания, внасят авансовите си вноски на едно от основанията по избор.

  За справка: чл. 4, ал. 3, т. 2 от КСО; чл. 2, ал. 3 от Наредба за обществено осигуряване на самоосигуряващите се лица и българските граждани на работа в чужбина и морските лица

  Моля, имайте предвид, че това становище е лично мнение на автора и няма обвързващ характер!

  Поздрави,
  Виктория Йотова

 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

Свързани документи със ЗДДФЛ

-->