Александра Петкова Александра Петкова Потребител

Издаване на фактура на румънска фирма в RONЗдравейте! Имам следното запитване към вас.


Предстои ни подписване на договор с румънска фирма за извършване на СМР на територията на Румъния. Румънските ни колеги настояват да издаваме фактурите в RON и да ги описваме на румънски език. Възможно ли е това при положение, че курса на RON не е фиксиран и въобще имаме ли право да издаваме фактура в RON (договорът ни също ще е в RON)? Доставката ще бъде необлагаема според нашето законодателство или ...?Отговори

 • Здравейте,

  Молбата на румънския Ви контрагент да издавате фактури в румънски леи е напълно основателна предвид факта, че това е валутата, в която е уговорено разплащането в сключения между вас договор. В ЗДДС няма забрана да издавате документ на чужд език и в чуждестранна валута. Дори в ЗСч е изрично предвидена такава възможност. Все пак законовото изискване е да има текст и на български език, както и сумите на данъчната основа и ДДС да бъдат посочени и в лева. В случая обаче няма да имате начислено българско ДДС, тъй като доставката е с място на изпълнение в Румъния.

  В практиката съществуват два варианта за процедиране така че да са спазени законовите изисквания:
  - издавате една фактура - в нея следва да включите описание на доставката и на двата езика, а дължимата сума ще посочите както в RON, така и в BGL по официалния курс на БНБ към датата на изискуемост на данъка (на практика - датата на фактурата)
  - издавате две фактури с един и същ номер и дата - първата с румънски текст и сума в RON (т.нар. Invoice или чуждестранна фактура), която изпращате на контрагента си. Втората фактура е на български и в лева, ползвате я само за вътрешни цели без да я изплащате на контрагента си, по същество представлява превод и преизчисление на инвойса. Този е и най-често срещаният вариант в практиката.

  Поздрави,
  Пламен Донев
 • За да коментирате е нужно да сте регистриран в системата

-->