Гергана  Иванова Гергана Иванова счетоводител

ВОП или внос?Здравейте,Бих искала да помоля за съвет за следния казус:Фирма в България регистрирана по ДДС получава фактура за закупуване на стока от държава в ЕС (Белгия) с валиден VIES номер. Чуждестранната фирма обаче има складове в Турция и съответно стоката тръгва от там. Пристига в България и имаме митническа декларация за вноса, в която е начислено ДДС-то върху стойността на фактурата + всички такси.

В последствие фирмата изпращач (Белгия) издава и Кредитно известие за отстъпка поради забавяне на доставката.Имам следните въпроси:Коректно ли е да се осчетоводи митническата декларация в Дневник покупки за ДДС, за да ползваме данъчния кредит за вноса?

Фактурата отразява ли се в Дневниците по ДДС? Трябва ли да се издаде протокол по чл.117 от ЗДДС за нея и с каква ставка ?

Кредитното известие отразява ли се в Дневниците по ДДС? Трябва ли да се издаде протокол по чл.117 от ЗДДС за него и с каква ставка ?

Тази доставка ще се декларира ли в Интрастат при условие, че имаме митническа декларация за внос?Благодаря предварително!Отговори

Свързани документи със ЗДДС

-->